Breaking

Tuesday, 13 April 2021

IAS EXAM PORTAL : उत्तर प्रदेश राज्य GK प्रश्न (सेट -29) for UPPSC Exam

IAS EXAM PORTAL : उत्तर प्रदेश राज्य GK प्रश्न (सेट -29) for UPPSC Exam

Link to IAS EXAM PORTAL - India's Largest Community for UPSC, Civil Services Exam Aspirants.

उत्तर प्रदेश राज्य GK प्रश्न (सेट -29) for UPPSC Exam

Posted: 13 Apr 2021 03:54 AM PDT

उत्तर प्रदेश राज्य GK प्रश्न (सेट -29) for UPPSC Exam

1. उत्तर प्रदेश में गोखलु बेराजै का निर्माण कब प्रारम्भ किया गया था ?

a. दिसंबर , 1990
b. जनवरी , 1992
c. अक्टूबर , 1990
d. सितम्बर 1991

2. उत्तर प्रदेश की सबसे लम्बी नहर कौन-सी है ?

a. ऊपरी गंगा नहर
b. शारदा नहर
c. आगरा नहर
d. निचली गंगा नहर

3. उत्तर प्रदेश में रानी लक्ष्मी बाई बाँध प्रयोजनकिनदी पर है ?

a. रामगंगा
b. भागीरथी
c. बेतवा
d. घघरा

4. उत्तर प्रदेश के किस्थान की सिचाई हेतु देवकली पम्प नहर परियोजना का कार्य प्रारम्भ किया गया ?

a. गाजीपुर
b. आगरा
c. मेरठ
d. वाराणसी

5. उत्तर प्रदेश में शारदा नहर प्रणाली का निर्माण कार्य किस वर्ष किया गया

a. 1925
b. 1930
c. 1928
d. 1940

उत्तर प्रदेश PSC (Preliminary) Exam (GS Paper-1) स्टडी किट

Uttar Pradesh PSC (Preliminary) Exam (GS Paper-1) Study Materials

Model Questions for UPSC PRE CSAT PAPER SET - 57

Posted: 13 Apr 2021 03:41 AM PDT

Model Questions for UPSC PRE CSAT PAPER SET - 57

  Passage : Instruction for question- read the following passage and answer the questions that follow. Your answers to the questions should be based on the passage only.

           The Naxal dominated districts in India also hold the same distinction they not only have some of the worst human development as well as economy indicators in India but equally that the communities living there have been victims of injustice (Anayaya), as Amartya Sen would say, Some thing deeper and broader than niti & law. This has been the underlay for the armed conflict. The views of women, active in both the theoretical and practical processes of peacemaking, suggest the need to move beyond simply incorporating a 'women's perspective' or claiming that their societal roles give them generic values in peace building. The argument of this paper is that it is only through building economically just and politically democratic system that enduring peace can be put on the ground, and that women's particular experience of injustice, their reconstruction of economic reasoning, as well as their special location and experience in grass roots and community oriented wake, gives them both the intellectual and practical skills for building those peaceful spaces. In that sense Gandhi's thought was that 'the women of India should have as much share in wining swaraj as men. Probably in this peaceful struggle women can outride man by many a mile, is sophisticated and appropriate, for that she first posits equality of presence and then the firmness of women can outdistance men.

1. According to passage which is correct about armed conflict?

1. The affected communities have been subjected to injustice.
2. The affected communities have been brought under a broader law.

Choose the correct option using codes

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1, nor 2

2. According to passage which is correct about armed conflict?

1. The affected communities have suffered injustice despite being under the protection of law
2. The affected communities live in the least developed areas of the country.

Choose the correct option using codes

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1, nor 2

3. Choose the correct statement.

1. Women have key strengths that help build lasting peace.
2. The bedrock of enduring peace in and economically just and politically democratic system

Choose the correct option using codes

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1, nor 2

4. It can be inferred from the passage that the author.

(a) is arguing for a more active role for women in the peace building process.
(b) is arguing for the recognition of past achievements by women in the peace building process
(c) is arguing that women have a greater ability than men have in the process of peace building
(d) is arguing for the active participation of all minority groups in the peace building process.

5. Consider the following statements;

1. The Naxal dominated districts in India also have the worst human development
2. They are victims of Anaya, injustice.

Choose the correct option using codes

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1, nor 2

Passage : Instruction for question- read the following passage and answer the questions that follow. Your answers to the questions should be based on the passage only.

In a sense, 2012 has the potential to be call important milestone; As of January, it has been more than 12 months since India recorded its last case of poliomyelitis. If 2012 passes without this record being disturbed, India and the rest of the world would have made significant progress toward eradicating only the second human disease ever. As with small pox, the primary tool that is being employed is a highly effective Vaccine. It is because of their tremendous public value that the famous economist Jeffrey sachs once
called vaccines and other similar health interventions 'weapons of mass salvation'. This potentially defining advancement in the battle against polio comes, coincidentally, at a moment
of reckoning for vaccines and immunization. In May 2011, 'the decade of vaccines collaboration' was lunched at the World Health Assembly. With a Variety of stakeholders- ranging from United Nations agency to multilateral bodies, national governments to philanthropic institutions- this efforts hopes to maximize the power and potential of vaccines over the next decade, and expect full benefits of immunization to everyone.

6. According to passage.

1. As of January 2011, it has been more than 12 months since India recorded its last case of poliomyelitis.
2. India can dramatically impact global immunization efforts this year.

Choose the correct option using codes

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1, nor 2

7. According to passage.

1. The success in the battle against polio coincides with a moment of reckoning of vaccines and immunization
2. India has the largest number of immunized children in the world

Choose the correct option using codes

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1, nor 2

8. The author considers 2012 to ' have the potential to be an important milestone' because.

1. The year has been labeled as the ' year of intensification of routine immunization.
2. If no cases of poliomyelitis are recorded this year then significant progress will be achieved in eradicating the diseases.

Choose the correct option using codes

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1, nor 2

9. The year '2011' was declared as

(a) Decade of polio vaccines
(b) Decade of vaccines
(c) Decade of small pox vaccines
(d) Decade of TB vaccines

10. India recorded its last polio case in

(a) 2012
(b) 2010
(c) 2011
(d) 2009

Answer:

1 (b) 2 (c) 3 (a) 4 (d) 5 (d) 6 (c) 7 (a) 8 (b) 9 (d) 10 (b)

CSAT Paper-2 Study Material for UPSC Prelims Exam

UPSC Exam Complete Study Materials (Pre+Mains+Interview Combo Notes)

COMPLETE STUDY MATERIAL FOR UPSC PRELIMS (GS+CSAT+NCERT+Tests)

(Getting Started) Effectively Read Newspaper for UPSC in 60 Minutes

Posted: 13 Apr 2021 03:38 AM PDT



(Getting Started) Effectively Read Newspaper for UPSC in 60 Minutes



The importance of reading the daily newspaper for your UPSC Civil Services Examination preparation cannot be stressed enough. Successful aspirants have time and again stressed how being updated in-depth with the current affairs has allowed them to score good marks. However, aspirants still face a lot of problems trying to decipher 30-35 pages of news each day. Allotting 2 to 3 hours just for reading the newspaper when there is so much more to cover every day seems wasteful. In this article, we try to decipher how one can achieve similar expertise in current news by spending an hour a day only.

 

The Don'ts

First thing first – know what not to read. Out of the massive 30 pages of news in the paper, hardly 2-3 pages of combined content is what you need for UPSC. So, what should you avoid?

Newspaper Front Page

The front page is only useful in terms of headlines each day. Read all headlines. Now it is time to pick and choose. Almost all articles will be further linked to detailed articles in the inner pages. 

Avoid headlines on the following :

  • Election wins and loses.
  • Press Conferences by Political Parties.
  • News about Sports Events.
  • News related to the Entertainment business.
  • Share market or business profits.
  • Regional news with no national impact.

Inner Pages

Avoid the state news pages. As this differs from state to state, UPSC does not expect you to be updated about different news that made it to these pages in different regions of the country. So you can skip over these pages.

For international events, usually, these are news items that get dragged over months. There is no point in updating yourself on the daily. Instead, check them up weekly or even monthly in a Current Affairs Compilation booklet. That would give you enough details.

You can skip over the business pages sections where there is detailed mention fo the share markets, company shares, profits of private concerns, or salaries of CEOs. Only follow business news relevant to government revenue or expenditure. Such articles appear a few times a year at best.

Similarly, just avoid sports-related pages. Anything of National importance will be most definitely covered in enough details in Current Affairs Monthly Compilations.

We shouldn't need to tell you that you need to avoid entertainment news like a plague. Also, in Editorial pages, ignore the reader entires and only read columns by noted journalists or specialists.

The Do's

Now that you know what to avoid, let us look at what you must follow.

Choose News Based on Keywords

Some topics are mentioned for each subject in the UPSC Civil Services Examination syllabus. Ensure that if any of these topics are mentioned in a news item, you give that news item its deserved importance. For example, if the words "demographic dividend", "poverty", "judicial review", etc. are mentioned, the article is important for GS-II Polity. Similarly, if the words "biodiversity", "hot spot", "IUCN", etc. are mentioned, the article is important for GS-III Environment portion. Choose Editorials you have to read based on these keywords too.

National News

Do not skip the national news pages. Read the policies, decisions, etc. carefully. Skip the political drama. Inter-state dynamics are important as well. 

Science and Technology

This section of the UPSC syllabus is majorly covered in current affairs. Any technological advance whether related to the private or the government sector should be given importance. Do not skip this portion. For major newspapers like the Hindu, there is a page every week that covers that week's Science and Tech news. Follow it diligently.

Other than that, in the business section, any news related to RBI, SEBI, IRDS, and other such government regulators has to be followed. Also, follow any humanitarian activities on a national or international scale where India is an active participant.

By following these simple rules, anyone should be able to read their daily news from the papers in roughly an hour. Make notes of only keywords, names, places, and dates and take advantage of monthly news compilations. 

You will make your UPSC journey a lot less stressful this way.

Best of Luck.

© IASEXAMPORTAL

CLICK HERE TO DOWNLOAD UPSC TOPPERS NOTES

UPSC Exam Complete Study Materials

Online Coaching for IAS PRELIMS Exam

<<Go Back To Main Page

Public Administration Papers Topic : Administrative Law

Posted: 13 Apr 2021 12:33 AM PDT


Public Administration Papers Topic :  Administrative Law


  • "Delegated legislation is a necessary evil." Examine. (20 marks 2007) 
  • Delegated legislation is not absolute. Explain. (20 marks 2004)
  • "Today the content of administrative law is driven primarily by the scope of public administrative activity." Explain. (60 marks 2006)
  • "Today the content of administrative law is driven primarily by the scope of public administration activity." Explain. (60 marks 2005)
  • Do you think that there is an unresolved and often overlooked tension in Dicey's concept of rule of law, considering that the other principle of parliamentary sovereignty in English constitutional system runs counter to it ? (20 marks 2012)
  • Make a critical assessment of Dicey's understanding of the Rule of law and Droit Administratif. (15 marks 2011)
  • Make out a case for Delegated legislation. (15 marks 2011)
  • Would you agree that the strong Rechsstaat version of the rule of law found on the Continent never existed in England because of its particular history ? (20 marks 2012)
  • Why is Ie droit administratif regarded alongside the Napoleonic Code as the most notable achievement of French legal science ? (20 marks 2012)
  • Discuss the views that "tribunals should have the same degree of independence from the Executive as that enjoyed by the supreme court and high courts, especially for those tribunals that look over the functions of high courts. (10 marks 2013)
  • "The conceptual division between administrative and constitutional law is quite porous, and that along many dimensions, administrative law can be considered more constitutional in character than the constitutions." How would you justify the statement? (10 marks, 2014)
  • "Delegated Legislation is a necessary evil." Comment. (10 marks, 2015)
  • "Legislative action is not subject to the rules of natural justice." Explain the exceptions to the rule of natural justice. (15 marks, 2015)
  • "The central concern of Administrative Law has been the legal limitation of administrative discretion." Give reasons. . (15 marks, 2016)
  • "Administrative Law is recognized by its substance rather than its form ." Discuss(10 marks, 2017)
  • The principle of delegated legislation is, I think right, but I was emphasise that it is well for Parliament to keep a watchful and even zealous eye on it at all stages "- (Herbert Morrison ) Analyze. (15 marks, 2017)
  • "The Journey of Administrative Law has moved much beyond A. V. Dicey." Comment. (10 marks, 2018)
  • "Delegated legislation has become a strategic tool in the hands of the executive despite its utility." Comment. (10 Marks,2019) 
  • "Red light and Green light theories provide contrasting approaches to the role of administrative law." Which of the two theories will be effective in achieving the objectives of administration law? Justify your choice. (15 Marks,2019) 
  • "Arbitrariness in the application of rule of law is a primary cause of poor governance." Discuss.(10 Marks,2020) 
  • "Developments in the field of Administrative Law reflect an increasingly blurred boundary between the state and society, and between justice and administration." Has administrative law become more constitutional than the Constitution itself? Argue (20 Marks,2020)

download

DOWNLOAD Public Administration 15+ Years Categorised Papers PDF

DOWNLOAD UPSC MAINS GS SOLVED PAPERS PDF

Public Administration for UPSC Mains Exams Study Kit

Printed Study Material for IAS PRE cum Mains General Studies

Online Crash Course for Public Administration for UPSC Mains

(Audio Notes) Topic: "Discussion on US-Iran Nuclear Standoff and implications" 13 April 2021

Posted: 12 Apr 2021 11:29 PM PDT

Current Affairs Daily Voice Notes

Spotlight/News Analysis (13,April 2021):

  • Topic of Discussion: Discussion on US-Iran Nuclear Standoff and implications
  • Interviewer : Anil Wadhwa  (Former Diplomat);Nilova Roy Chaudhary (Journalist)

Player-1 (English) 

(Audio Notes) Topic: "Discussion on Ensuring free and fair Assembly Elections" 12 April 2021

Posted: 12 Apr 2021 11:23 PM PDT

Current Affairs Daily Voice Notes

Spotlight/News Analysis (12,April 2021):

  • Topic of Discussion: Discussion on Ensuring free and fair Assembly Elections
  • Interviewer : Akash Rout  (Former DG, ECI);Aswini Srivastava (Journalist)

Player-1 (English) 

(Audio Notes) Topic: "Live discussion on Voting in the Fourth Phase of Assembly Elections in West Bengal" 11 April 2021

Posted: 12 Apr 2021 10:41 PM PDT

Current Affairs Daily Voice Notes

Spotlight/News Analysis (11,April 2021):

  • Topic of Discussion: Live discussion on Voting in the Fourth Phase of Assembly Elections in West Bengal
  • Interviewer : Prof Vishwanath Chakrovarthy  (Rabindra Bharati University, Kolkata);Nilabh Srivastava (Journalist)

Player-1 (English) 

(VIDEO) Quality of Legal Education : Rajya Sabha TV Big Picture Debate

Posted: 12 Apr 2021 09:54 PM PDT

(VIDEO) Quality of Legal Education : Rajya Sabha TV Big Picture Debate

Topic of Discussion: Quality of Legal Education : Rajya Sabha TV Big Picture Debate

Expert Panel Name : 

  • Satya Prakash, Legal Editor, The Tribune
  • Desh Ratan Nigam, Advocate, Supreme Court

Anchor- Frank Rausan Pereira

Current Affairs MCQ for UPSC Exams - 12 April 2021

Posted: 12 Apr 2021 05:52 AM PDT

 

Current Affairs for IAS Exams - 12 April 2021

Posted: 12 Apr 2021 05:45 AM PDT

Model Questions for UPSC PRE CSAT PAPER SET - 56

Posted: 12 Apr 2021 04:24 AM PDT

Model Questions for UPSC PRE CSAT PAPER SET - 56

Passage: Instruction for question- read the following passage and answer the questions that follow. Your answers to the questions should be based on the passage only. It needs to be clarified that environmental flows consist only of the quality of water but also represents the annual hydrogen establishing the period icing of ht flows. They represent a package of water flows and its periodicity throughout a year. Such a modified flow pattern that maintains the periodicity of flow in rivers, lakes or aquifers but changes the quality of flows by
abstracting is know as mimicking of the natural flow'. Under the managed hydrological regime, while the flows would exist in a sub pristine state, a mimicking allocating would endure that the aquatic ecosystems and services provided by them are not threatened with activation but are damaged to and agreed and predetermined extent.

          In principle, such an arrangement of compromise often a platform of negotiated settlement of conflict over shorter economic use and long-term ecological sustainability of water systems. This will be most useful for policy making and management related to large structural interventions on water systems. Such a mechanism for conflict resolution based on environmental flows in however, in a nascent stage and needs substantial before it can help decision making in government, judiciary etc. in the absence of such a refinement and clear conceptualization decision run the risk of being premature and counterproductive.

1. The passage mentions that " they represent a package of water flows" have 'they' refers to a package of water flows". Hence 'they' refers to:

(a) The annual hydrograph
(b) The periodicity of water flows
(c) Environmental flows
(d) Quantity of water in rivers

2. Consider the following statements

1. Long term sustainability of ecosystem is not possible
2. Establishing the periodicity of the flows in easy

Select the correct answers using the codes given below:

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

3. What does passage refer to the arrangement as 'compromise'?

(a) To provide platforms for resolving conflicts related to water systems
(b) It is very useful for policy making and management
(c) It is the best alternative for negotiating the settlement of conflicts.
(d) Because the arrangement will damage aquatic ecosystem to and agreed and predetermined extend.

4. 'Sub-pristine state' in the passage refers to :

(a) Natural aquatic systems
(b) Polluted aquatic systems
(c) Aquatic systems controlled by humans
(d) Only partially clear water systems

5. According to the package, which should be the first step towards setting various conflicts over water resources?

1. Negotiating related short-term and long- term issues.
2. Making water systems sustainable.

Select the correct answers using the codes given below:

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

CSAT Paper-2 Study Material for UPSC Prelims Exam

UPSC Exam Complete Study Materials (Pre+Mains+Interview Combo Notes)

COMPLETE STUDY MATERIAL FOR UPSC PRELIMS (GS+CSAT+NCERT+Tests)

Public Administration Papers Topic : Accountability and Control

Posted: 12 Apr 2021 04:12 AM PDT


Public Administration Papers Topic :  Accountability and Control


  • "Autonomy and Accountability in Public Enterprises cannot walk together" . Explain. (20 marks 2006)
  • Should media exposure be included in rules for administrative accountability in India ? State your views. (15 marks 2012)
  • 'Media is a Parliament of citizen's.Explain. (20 marks 2011)'
  • "Instruments of public accountability can be truly effective only if the people and their associations, backed by a responsible media, are assertively pro-active." Comment (20 marks 2008)
  • Comment on the role of Civil Society in facilitating administrative accountability with special reference to the 'Jan lokpal' issue in India.  (15 marks 2012)
  • Define the term 'civil society'. How does civil society influence public policy? . (60 marks 2006)
  • Explain the basic principles underlying Citizen's Charter with special reference to  (60 marks 2010)

(a) its administrative philosophy.
(b) promoting public accountability.
(c) ensuring standards of public-service.

  • "Right to information promotes transparency and accountability in the working of every public authority." Explain. (60 marks 2007)
  • 'Open access to government records is ... the hallmark of a democratic government', but 'governments are not hesitant about destroying records - very deliberately - in order to prevent investigations, as well as to generally weaken accountability'. Do you think that in this situation right to information can go to the extent of demanding complete declassification and 'de - archivization' of government records? Argue.  (30 marks 2012)
  • "Governance theory and the notion of governmentality have many points of convergence, but they run on parallel lines." Comment.(20 marks, 2014)
  • "The Right of Informal of not all about citizens' empowerment, it essentially redefines the concept of accountability." Discuss. (15 marks, 2014)
  • "Voluntary organizations have become tools of sensitization of governmental agencies." Comment. (15 marks, 2014)
  • "Right from the days of the 'Peoples' Charter' to the new concept of `Precariat Charter', the concept of Citizen's Charter and its scope is constantly evolving." Comment. .(20 marks, 2015)
  • How far do you agree with the view that the growing influence of media comes in the way of agenda-setting by the Government? (15 marks, 2015)
  • "In spite of certain advantages, Social Audit arrangements have mostly been ineffective because there is no legal provision for punitive action." (10 marks, 2016)
  • "The legislative control over administration is not as effective as it ought to be".Comment.(15 marks, 2016)
  • "Civil Society performs a key role in defending people against the state and market and in asserting the democratic will to influence the State". Analyze the statement with suitable.(15 marks, 2016)
  • Civil Society supplements and complements the State. However, its capacity and role depend upon the will of the State. Comment (15 marks, 2017)
  • When the media is controlled by vested interests, how can it control the vested interests in the government? How can the media become more responsible and impartial ? (15 marks, 2017)
  • Can it be said that statutory audit and social audit are two sides of the same coin? Or, are they separate coins with varying values? (15 marks, 2017)
  • "The political approach to Public Administration stresses on the values of representativeness, political responsiveness and accountability through elected officials to the citizenry" (David H. Rosembloom). Comment. (15 marks, 2018)
  • Edward Gibbon, the author of Decline and Fall of the Roman Empire remarked : "Corruption, the most infallible symptom of Constitutional liberty." Critically examine this statement. (10 marks, 2018)
  • "Media the Fourth estate is in chains." Examine the statement in the context of governmental accountability. (15 Marks ,2019)

download

DOWNLOAD Public Administration 15+ Years Categorised Papers PDF

DOWNLOAD UPSC MAINS GS SOLVED PAPERS PDF

Public Administration for UPSC Mains Exams Study Kit

Printed Study Material for IAS PRE cum Mains General Studies

Online Crash Course for Public Administration for UPSC Mains

(Getting Started) What Not to Do - Advice by AIR 148 Sunny Gupta

Posted: 12 Apr 2021 03:59 AM PDT



(Getting Started) What Not to Do - Advice by AIR 148 Sunny Gupta



Like many other Indians, Sunny Gupta has always had the zeal for public service. However, he lacked the proper information and guidance. While working for HCL technologies, he was gradually introduced to the world of UPSC Civil Services. That's when he found out that this was the path to realizing his dream. His determination was fanned by him successfully clearing the prelims examinations in his very first attempt. He refused to give up and having exhausted all six attempts, he stands tall with AIR 148 in UPSC CSE 2019. 

Struggles

Sunny has also cleared Kashmir Administration Services. In fact, it served as a source of confidence when despite attending interviews he was still being unable to crack the exam. In his 5th attempt, he secured IRTS services where he is currently undergoing training. He now awaits his new service call. Working under an IAS officer over the past 2-3 years, Sunny found himself even more motivated to land this service.

Sunny appeared for his preliminary and mains examinations while still working as a Tehsildar in Kashmir Administrative Services. There were challenges to holding a full-time gazetted position while appearing for an exam that is as demanding as UPSC Civil Services, but he managed it. It was less difficult while attending his interviews while undertaking training for his IRTS service as the interview preparation according to him take roughly 3 to 4 hours of one's day.

Do's and Don'ts

Do Not Treat Prelims and Mains Separately

Sunny says given the pattern of the preliminary examination these days, do not make the mistake of thinking you can prepare separately for prelims and mains. UPSC Preliminary questions are no longer just factual or direct; they are in fact very analytical in nature and require as in-depth an understanding as it would take to answer a mains question. Stick to the standard textbooks and study current affairs thoroughly. Connecting each current news article to the related static information is required if one is to clear UPSC CSE prelims today.

Do Not Leave Answer Writing To The End

Writing answers is key to clearing the mains examination. It has to be a year-long process and cannot be achieved in a few months. Writing every day, having the right structure and pace is crucial to finishing the paper in time and writing quality answers that fetch good marks. Do not leave writing answers until you are done with your revisions. Work simultaneously on both; that is the only way to succeed.

16 from Jammu and Kashmir among successful UPSC candidates -  watsupptoday.com

16 Candidates from Jammu & Kashmir cleared UPSC CSE, 2019

Do Not Make Detailed Notes

Notes making is essential. Knowing how to make crisp and concise notes is equally important. The last one month before either prelims or mains exams should be about revising the whole upsc syllabus without missing out on a single topic. How does one revise a syllabus that took years to complete in just 4 weeks? Not from textbooks, not from a compilation, and definitely not from bulk and detailed notes. Do not try to reread, that is not what revising is all about. Instead, think of your notes as cue cards meant to guide you towards information your mind has already stored. Make crisp and short notes, keep revising them as many times as you can.

Do Not Try to Act Differently in Interviews

Interviews are a test of your personality. Do not try to fake aspects of your personality or present qualities that you don't originally possess. Dishonesty is not ethical and thus not appreciated by interview boards. Instead, revise all that you have studies to make it through to the interviews. Learn more about the aspects you have mentioned in your upsc DAF. And try to be humble and answer best to your abilities, while remaining completely professional and honest about your strengths and weaknesses. You should come off with flying colors.

Do Not Try to Study Everything

Don't study everything. Its not a doctorate program. Study limited sources and keep revising so much that when you write, you do not need to think hard to recall the information. Revising and retaining the little you study is more important than studying a vast amount of information. Keep revising and writing answers. That is the only way to succeed in UPSC Civil Services.

Message to Aspirants

Sunny Gupta's Interview

Do not give up. Instead, analyze your shortcomings and reform them. There is no failure in UPSC, it is just a part of your whole journey. Do not let the pressure get to you. With a cool head, keep trying till you can. Failure is not the end.

© IASEXAMPORTAL

CLICK HERE TO DOWNLOAD UPSC TOPPERS NOTES

UPSC Exam Complete Study Materials

Online Coaching for IAS PRELIMS Exam

<<Go Back To Main Page

उत्तर प्रदेश राज्य GK प्रश्न (सेट -28) for UPPSC Exam

Posted: 11 Apr 2021 10:27 PM PDT

उत्तर प्रदेश राज्य GK प्रश्न (सेट -28) for UPPSC Exam

1. उत्तर प्रदेश का भारत के चावल उत्पादक राज्यों में कौन-सा स्थान है ?

a. 1
b. 2
c. 4
d. 5

2. उत्तर प्रदेश में किस मौसम में सरसों की उपज की जाती है ?

a. खरीफ
b. जायद
c. रबी
d. ये सभी

3. तम्बाकू की कृषि उत्तर प्रदेश में किस कार्य के लिए की जाती है ?

a. निर्यात हेतु
b. सिरा उत्पादन हेतु
c. खाने और हुका हेतु
d. ये सभी

4. भारत में गन्ना-उत्पादन की दृष्टी से उत्तर  का कौन-सा स्थान है ?

a. 1
b. 4
c. 3
d. 2य

5. उत्तर प्रदेश में सर्वाधिक सिचाई निम्नलिखित में से किस साधन द्वारा की जाती है ?

a. नहर
b. तालाब
c. अन्य स्त्रोत
d. कुए-नलकूप

उत्तर प्रदेश PSC (Preliminary) Exam (GS Paper-1) स्टडी किट

Uttar Pradesh PSC (Preliminary) Exam (GS Paper-1) Study Materials

(VIDEO) India-Netherlands Relationship : Rajya Sabha TV Big Picture Debate

Posted: 11 Apr 2021 09:45 PM PDT

(VIDEO) India-Netherlands Relationship : Rajya Sabha TV Big Picture Debate

Topic of Discussion: India-Netherlands Relationship : Rajya Sabha TV Big Picture Debate

Expert Panel Name : 

  • Ashok Sajjanhar, Former Ambassador
  • Dr. Sreeram Chaulia, Foreign Affairs Expert

Anchor- Vishal Dahiya

No comments:

Post a comment